Stikgelukkig in de natuur

Logeren in de mooiste natuurgebieden van Nederland

All the leaves are brown, and the sky is grey

De herfst is het einde, dichtte Jan Wolkers. Niemand hield meer van dit jaargetijde dan de schrijver, dichter en beeldhouwer. In de herfst ‘hangt er tenminste een fijne nevel waar de zon gedempt doorheen schijnt.’ En de lucht is zo lekker crispy. De herfst is veel leuker dan al dat lethargische gedoe in de zomer.

Gauw naar buiten dus. Aanrader zijn de bijzondere logeeradressen van Buitenleven Vakanties. Dit zijn 75 vakantiewoningen gelegen in een van de natuurgebieden van De 12 Landschappen, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.

We vallen voor landgoed Oud Groevenbeek in Gelderland. Een Jugendstil-villa met een statige kasteeltuin. Het landhuis onderging in 2009 een forse restyling; de kamers werden omgetoverd tot vijf serieuze vakantiesuites en zijn allemaal anders ingericht. De uitstraling is van vroeger, de aankleding van nu.

Precies wat we mooi vinden; oud en nieuw gecombineerd.

Onze Vijversuite heeft een ruime woonkamer, een grote keuken, een badkamer met veel glas en een riante slaapkamer met uitzicht op veel eindeloos herfstige natuur. Alsof er een David Hamilton-filtertje overheen is gelegd.

Welnu, wat doe je zoal op zo’n landgoed? Wandelen. Fietsen. Nog meer wandelen. Als je de tuin afkuiert, passeer je de watertoren waar wel zeven soorten vleermuizen wonen. Van de hier groeiende druiven wordt kasteelwijn gemaakt; Chateau Oud Groevenbeek. Aan de rand van de bospaden liggen oude grafheuvels. Het stikt er van de vogels. Pimpelmezen, merels, lijsters, maar ook stoere gasten als spechten, roofvogels hebben dit monumentale bos als thuisbasis gekozen. ‘s Avonds, als het buiten donker is, de bomen ruisen, wordt het een beetje spannend op het landgoed. De vleermuizen gaan op avontuur. Een uil roept. Als echte kasteelvrouwen zitten we met een boek op de bank. Reuze rustgevend. Overdag maken we dus eindeloze wandelingen, ‘s avonds bereiden we een stoofschotel, ’s nachts kruipen we tegen elkaar aan. Op de laatste avond mogen we uit eten. Bij de buren, Restaurant De Muur aan de Oude Rijksweg. Het wokbuffet is onverwachts lekker.

Vol frisse moed keren we na een lang weekend terug naar de stadse jungle, de tierende weggebruikers, de lopende toeristen op het fietspad en de niet bij te benen stroom vernissages. De kinderen hebben een blosje, wij weer goede zin. Moedig voorwaarts!

www.buitenlevenvakanties.nl


Leave Comment

Leave a Comment

Geef een reactie